Gebied in beeld: Zuid Limburg

De regio is vermaard om haar ‘on-Nederlandse’ landschap en bourgondische keuken, maar kent ook uitdagingen op het gebied van het leefbaar houden van de kernen, vergrijzing, gezondheid van de bevolking, relatief hogere werkloosheid en armoede en een onderwijsachterstand.

 

Met het LEADER-programma wil de regio concreet bijdragen aan enerzijds het bewaren en versterken van wat de regio mooi en aantrekkelijk maakt en anderzijds zich richten op de aanpak van deze uitdagingen, waarbij de focus ligt op:

 

  • Sociale innovatie en sociale cohesie
  • Een duurzame groen/blauwe leefomgeving
  • Het landschap als bron voor economische activiteit
  • Verbinding tussen stad en platteland

In de vorige periode was de regio ook LEADER-gebied en heeft toen 27 mooie projecten opgeleverd. Een deel van de ‘oude’ leden heeft zitting genomen in de nieuwe LAG, aangevuld met een aantal nieuwe leden, totaal 12. Allemaal mensen met een ruime ervaring en netwerk. “Maar als we kritisch zijn, dan mag de gemiddelde leeftijd een volgende keer misschien iets lager. Zeker als we actief willen bijdragen aan het óók voor jongeren aantrekkelijk houden van het Zuid-Limburgse ‘platteland”, aldus coördinator Rob Kemmeren.

 

De LAG-leden hebben een actieve rol om het eigen netwerk in te zetten om het gebied te informeren en initiatieven te activeren en te begeleiden. Dit heeft sinds de start in maart vorig jaar geleid tot meer dan 50 contacten. Ook zijn inmiddels de eerste aanvragen goedgekeurd. Een aantal van de nieuwe LAG-leden is nog wel wat zoekende om hun rol een goede invulling te geven, maar dat gaat vast goed komen naar mate het aantal aanvragen in een versnelling komt.

 

Coördinator Rob Kemmeren heeft zelf ook een actieve rol in het begeleiden van aanvragers, bij de intake en bij het voorbereiden van de aanvraag. Conceptaanvragen krijgen een voorlopige beoordeling door een selectie van vijf LAG-leden. Na formele indiening buigt de voltallige LAG zich over de aanvragen.

Scroll naar boven