Zorgboerderij Swaenensteyn:
professionele zorg met passie

Zorgboer Bert Hoogenboom:
“De eisen die, terecht, gesteld worden aan de opvang van deze specifieke groep kinderen zijn dermate hoog, dat je daaraan alleen met de inzet van hooggewalificeerde professionals kunt voldoen”.
Website: https://zorgboerderijzoetermeer.nl
Hoe het begon
Bert en Adriënne Hoogenboom hadden de oude boerderij van Bert’s ouders, gelegen aan de Meerweg op een steenworp afstand van de stad Zoetermeer, in 2011 omgevormd tot een bescheiden zorgboerderij. IJslandse paarden werden ingezet als onderdeel van therapeutische activiteiten. Met steun vanuit het LEADER-programma Leidse Ommelanden (POP2-periode) bouwden ze boven de paardenbak een overkapping, zodat er ook met slecht weer allerlei activiteiten georganiseerd konden worden.
Doorgroei
Vanwege de grote vraag naar hun zorgdiensten, kochten de Hoogenbooms in 2017 een tweede locatie aan, een voormalige boerderij aan de Voorweg in Hazerswoude-Dorp.
Met steun vanuit LEADER Leidse Ommelanden (POP3-periode) werden de monumentale boerderij en bijbehorende opstallen omgevormd tot een prachtige plek waar zo’n 150 kinderen per week worden opgevangen en begeleid. De locatie biedt alle gelegenheid aan de kinderen om op een actieve manier, zowel binnen als buiten, bezig te zijn.
Zorgboerderij Swaenensteyn verbindt deze kinderen en jongeren door het aanbieden van laagdrempelige activiteiten in een landelijke omgeving. Samen in beweging komen door met elkaar te sporten, klussen, koken, tuinieren en het aanbieden van educatieve activiteiten, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen.
De hattrick
In de 2e helft van 2023 startte het nieuwe LEADER programma Hollandse Plassen. Zorgboerderij Swaenensteyn was een van de eersten die zich meldden met, jawel, een nieuw initiatief op inmiddels hun 3e locatie! In 2021 konden ze een oude, kleine kwekerij aan de overkant van de 2e locatie kopen.
Het nieuwe LEADER-project “Samen Groeien” richt zich op de herontwikkeling van de voormalige kwekerij met onder andere een pluktuin, kas en kleinschalige horeca. Dit biedt jongeren in de leeftijd van 14 – 18 jaar die vastgelopen zijn, de mogelijkheid hun talenten te laten ontdekken in een veilige, groene omgeving. “Door middel van duurzame en educatieve activiteiten in de natuur, zoals een pluktuin, boomgaard en dierenverblijven, willen we de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de deelnemers bevorderen en bijdragen aan een circulaire samenleving. Het project streeft naar een inclusieve gemeenschap waarin deelnemers, buurtbewoners en lokale ondernemers samenwerken aan de ontwikkeling van mens, dier, en milieu”.
De aanpak heeft succes: de eerste cliënten hebben vanuit de Zorgboerderij inmiddels een baan gevonden bij bedrijven in de omgeving.
Een bijzonder bedrijf en een bijzondere familie
Inmiddels zijn alle drie de kinderen van Bert en Adriënne en hun partners in het bedrijf werkzaam als vennoten. Daarnaast zijn er op beide locaties in totaal zo’n 80 mensen werkzaam, variërend van psychologen en orthopedagogen tot zorg- en activiteitenbegeleiders.
Bert Hoogenboom: “Wij zijn trots op ons kwaliteitscertificaat van de FLZ Federatie Landbouw en Zorg: “Kwaliteit laat je zien”. Gedurende de afgelopen 13 jaar hebben we bewezen dat we een hoog niveau van kwaliteit en expertise hebben in het leveren van zorg en het runnen van een zorglandbouwbedrijf op drie locaties. Ons kwaliteitssysteem wordt regelmatig onderworpen aan externe audits in het kader van “Kwaliteit laat je zien en wordt altijd positief beoordeeld”.
Twee jaar geleden is er een overeenkomst gesloten met de Leo Kanner Groep, een instelling voor mensen met autisme. Dit houdt in dat de zorgboerderij een onderwijsdependance wordt van Leo Kanner. Het is voor het eerst dat er op een zorgboerderij onderwijs wordt gegeven.