Even voorstellen: Ilia Neudecker

Ilia is opgegroeid aan de rand van verschillende dorpen en kleine steden, met veel groene ruimte en vrijheid, maar haar familie heeft echt een stedelijke achtergrond. Ze heeft een deel van haar jeugd in het buitenland gewoond, maar ook in Schagen, dat nu onderdeel is van het LEADER-gebied Kop van Noord-Holland, waar Ilia de coördinator is.

 

Na haar studie Geschiedenis bleek hier in de jaren ’80 geen boterham in te verdienen en via een uitzendbureau ging ze aan de slag bij het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM), eerst als secretaresse, maar al gauw als (senior) beleidsmedewerker. Ilia: “ik heb in deze functie veel Europees beleidswerk gedaan op het gebied van afvalstoffen, pesticiden, bodem en duurzaam gebruik van hulpbronnen”.

Hier is ook haar interesse voor de circulaire economie begonnen.

Na VROM werkte Ilia twee jaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Op het eerste gezicht heeft dit niet direct raakvlakken met circulaire economie: “maar ik kwam in mijn nieuwe functie veel in aanraking met industrieel ontwerpers en andere creatieve geesten die zich onder andere ook met dit onderwerp bezighielden”.

In 2014 zette Ilia de stap naar het zelfstandig ondernemerschap om voor zichzelf de ruimte te creëren om hierin verder te kunnen gaan: “op een gegeven moment organiseerde ik een workshop Circulaire economie in het Groene Ideecafé in Leiden en daar kwam ik Theo van Leeuwen tegen.  Behalve bio-boer was Theo toen ook voorzitter van de LAG Holland Rijnland en voor ik het goed en wel wist, was ik zelf ook lid. Dat was een leuke kennismaking met LEADER”.

 

Ilia woonde indertijd in Leiden, maar het platteland trok. In september 2019 was er een vacature ontstaan voor een LEADER-coördinator voor de Kop van Noord-Holland: “in eerste instantie ging het alleen maar om een zeer tijdelijke opdracht om het programma af te ronden. Maar goed, toen werd het POP3-programma met twee jaar verlengd en kon ik langer aanblijven. Het was midden in de COVID-tijd, dus best wel een lastige periode om te beginnen, je weg te vinden en de mensen te leren kennen. Uiteindelijk hebben we het programma positief kunnen afronden”. In maart 2021 kreeg Ilia de kans om een appartement te bemachtigen in De Nieuwe Proef, een woongemeenschap in een voormalig Proefstation in Wogmeer, vlak bij haar LEADER-werkgebied.

 

In de afgelopen LEADER-periode ging het vooral om projecten op het gebied van toerisme, maar ook wel kringlooplandbouw en in mindere mate cultuur en kunst: “in de nieuwe periode ligt het accent juist meer op de leefbaarheid van kleine kernen, op sociaal-culturele thema’s. Het loopt best goed. Er zijn op dit moment negen aanvragen beschikt en meer dan de helft van het budget is al toegewezen”.

 

Ilia: “door LEADER heb ik het platteland echt leren kennen, de pracht en waarde ervan. Het mooie en goede van LEADER is dat je altijd op zoek bent naar de plus in een project: dat het een grotere impact krijgt, inclusief is en een startpunt vormt voor nieuwe initiatieven. Een mooi voorbeeld is het realiseren van multifunctionele plekken. Deze werken als een soort kleefkruid voor allerlei nieuwe activiteiten. Ik vind het mooi dat je er aan bij kunt dragen, dergelijke initiatieven een zetje kunt geven”.

Scroll naar boven